زیست فناوری کشاورزی

مرکز جامع اطلاع رسانی

استفاده از هم‌نوع‌ خواری سوسک کلرادوی سیب زمینی به عنوان زیست مهارگر

دانشمندان مشاهده کردند که در آزمایشگاه، سوسک‌های سیب زمینی کلرادویی که با گرسنگی، ازدحام و عدم فرصت برای پراکندگی مواجه می‌شوند، تخمها، پوره ها، سوسکهای آسیب ‌دیده و بالغ، خصوصاً آن‌هایی را که پوست انداخته و نرم هستند، می‌خورند. به گفته دانشمندان دانشگاه ماین، شاید هم‌نوع خواری بتواند آسیب آفت به محصولات سیب زمینی را کندتر کند.

سوسک سیب زمینی کلرادو می‌تواند با خوردن شاخ و برگ محصولات سیب زمینی، خسارت زیادی به آن‌ها وارد کند. 

هر سوسک سیب زمینی کلرادوی ماده، می‌تواند در فصل تخم‌گذاری حدود 600 تخم بگذارد. گونه Leptinotarsa decemlineata به آسانی موجب گسترش مقاومت به آفت‌کش‌ها می‌شود. 

به گفته دانشمندان دانشگاه ماین، شاید هم‌نوع خواری بتواند آسیب به  محصولات سیب زمینی را کندتر کند. دانشمندان مشاهده کردند که در آزمایشگاه، سوسک‌های سیب زمینی کلرادو که با گرسنگی، ازدحام و عدم فرصت برای پراکندگی مواجه می‌شوند، تخم‌ها، پوره ها، سوسکهای آسیب ‌دیده و بالغ، خصوصاً آن‌هایی را که پوست انداخته و نرم هستند، می‌خورند.

لیوخین، حشره‌شناس، می‌گوید: «این سوسک‌ها حتی با وجود  قدرت انتخاب بین دیگر سوسک‌های بزرگ و شپشک‌های آردآلود، گونه خودشان را می‌خورند.»

در طول دوره‌هایی که دسترسی به غذا محدود است، نکته جالب در هم‌نوع خواری «استراتژی قایق نجات» یعنی بقا طولانی و پیشگیری از انقراض جمعیت است. 

پژوهشگران می‌گویند: «سوسک سیب زمینی کلرادوی هم‌نوع خوار، منفعتی سریع نصیبش می‌شود؛ وعده‌ای غذایی بدون نیاز به جست وجوی زیاد.»

هم‌نوع خواران هم‌چنین به موادغذایی مفیدی که  رژیم غذایی معین‌شان آن را تامین نمی‌کند، دست می‌یابند و بازماندگان مقدار نسبی منابع در دسترس را با از بین بردن رقبای همان گونه افزایش می‌دهند.

پژوهشگران دانشگاه ماین می‌گویند: «کشاورزان می‌توانند برای حافظت از محصولات سیب زمینی‌شان با استفاده از شیوه‌های مدیریت زر اعی مانند کشت پستایی یا تناوب کشت و استراتژی کشش محصولات تلاش کنند تا مزرعه‌ای با شرایط مناسب سوسک‌های سیب زمینی کلرادوی هم‌نوع خوار ایجاد کنند.»

تناوب کشت محصولات به طور پیوسته می‌تواند در چرخه زندگی و زیستگاه سوسک‌های سیب زمینی وقفه ایجاد کند. و استراتژی‌های کشش، محرک‌ها را برای ایجاد گیاهان سیب زمینی غیرقابل جذب می‌کنند و به طور هم‌زمان سوسک‌ها را به سمت یک منبع جذاب می‌کشاند که در آن جا جمع شده و می‌توانند به راحتی نابود شوند.  

مترجم: فاطمه بیدکی

مجله زیست فن

منبع خبر

مقاله منبع

دریافت فایل مقاله

 

گروه: زیست مهارگرها

 

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

اخبار ویژه

اخبار

این پایگاه اطلاع رسانی به کارگروه کشاورزی ستاد توسعه زیست فناوری تعلق دارد.