زیست فناوری کشاورزی

مرکز جامع اطلاع رسانی

ژن تحمل خشکی و یخ‌زدگی در گندم

شناسایی ژن‌های مرتبط با استرس می‌تواند به درک مکانیسم‌های پاسخ گیاه به شرایط بیرونی کمک کند. در این رابطه، مطالعه‌ای که توسط تیم یونفای یانگ از دانشگاه آدلاید استرالیا انجام شده است، تأثیر ژن TaHDZipI-5 را در گندم مشخص کرده است.

ژن TaHDZipI-5 در افزایش تحمل گیاه در برابر یخ‌زدگی و خشک‌سالی، فاکتوری تأثیرگذار است. محققان دریافته‌اند که این ژن‌ در دماهای پایین به‌شدت تحریک می‌شود. همچنین با استفاده از این ژن، رشد گل‌ها و دانه‌ها در شرایط عادی افزایش‌یافته است و این نشان می‌دهد که TaHDZipI-5 در تنظیم تحمل سرما برای فرایند گلدهی می‌تواند دخیل باشد.

به بیان محققین، بیان بالای ژن TaHDzipI-5 در گندم نان به‌طور قابل‌توجهی تحمل در برابر سرما و خشک‌سالی را در گندم تراریخته (اصلاح ژنتیکی شده نوین) افزایش می‌دهد. بااین‌حال، ویژگی‌های فنوتیپی ناخواسته نیز در گیاهان تراریخته وجود داشته که ازجمله آن‌ها می‌توان به کاهش اندازه گیاه و زیست‌توده، تأخیر در گلدهی و کاهش عملکرد اشاره کرد.

این ژن می‌تواند یک ژن نامزد برای مقابله با خشک‌سالی و یا تحمل بیشتر سرما در گندم باشد. بااین‌حال، هنوز مطالعات بیشتری نیاز است تا فنوتیپ ناخواسته به وجود آمده از خطرات ناشی از بیش بیان آن، به حداقل برسد. 

مترجم: محمد شجاعیه

مجله زیست فن

منبع خبر

مقاله منبع

دریافت فایل مقاله

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

اخبار ویژه

اخبار

این پایگاه اطلاع رسانی به کارگروه کشاورزی ستاد توسعه زیست فناوری تعلق دارد.