زیست فناوری کشاورزی

مرکز جامع اطلاع رسانی

کاربرد تکنولوژی‌های نوین به‌نژادی برای تولید میوه‌ها و سبزیجات بهتر

محققان با انتشار مقاله‌ای در نشریه Trends in Plant Science به این موضوع پرداخته‌اند که چگونه تکنولوژی‌های به‌نژادی جدید می‌توانند شکل، اندازه، رنگ و فواید محصولات گیاهی را بهبود بخشیده و به‌نژادی سنتی را نیز تحت تأثیر قرار دهند.

در این مقاله نویسندگان شرح داده‌اند که به‌نژادی سریع با استفاده از CRISPR-Cas9 دیگر نیازی به اضافه کردن توالی‌های DNA مانند آن‌چه در گیاهان دست‌ورزی‌شده ژنتیکی وجود دارد، نخواهد داشت. در عوض این تکنولوژی‌های به‌نژادی به دانشمندان این امکان را می‌دهند تا ژن‌های موجود به ویژه ژن‌های فاکتورهای رونویسی MYB که بسیاری از صفات گیاهی مدنظر مصرف‌کنندگان را کنترل می‌کنند ویرایش کنند. هم‌چنین اطلاعات به دست آمده از این آزمایش‌ها می‌توانند برای تغییر معیارهای گزینش در برنامه‌های به‌نژادی سنتی نیز مورد استفاده قرار گیرند.

Allan می‌گوید: “فاکتورهای رونویسی MYB اغلب ترکیباتی را که در تولید رنگ میوه‌ها و سبزیجات نقش دارند تنظیم می‌کنند. به علاوه این ترکیبات برای سلامتی انسان مفید هستند. به عنوان مثال سبب کاهش بیماری‌های قلبی عروقی شده و می‌توانند به عنوان ویتامین عمل کنند. با استفاده از MYBها به منظور افزایش این ترکیبات جهت تولید رنگ غنی‌تر، می‌توانیم محصولاتی را تولید کنیم که هم برای مصرف‌کنندگان، جذاب و هم در رژیم غذایی انسان سودمند باشند.”

این روش برای قسمت داخلی میوه‌ها نیز به شکل مشابه عمل می‌کند. به عنوان مثال سیب و سیب‌زمینی دارای بافتی بی‌رنگ هستند و این گونه برداشت می‌شود که عناصر غذایی در پوست میوه متمرکز هستند. اما با تغییر MYBها به منظور تولید مقادیر بیش‌تری از ترکیبات در بافت میوه، دانشمندان می‌توانند میوه‌ها و سبزیجاتی را تولید کنند که تمام قسمت‌های آن‌ها دارای مقدار یکسانی از ویتامین‌ها باشند.

این تکنولوژی می‌تواند برای بهبود طعم و بافت میوه‌ها نیز استفاده شود. Allan حتی پیشنهاد می‌دهد که این تکنیک می‌تواند از طریق ایجاد حق انتخاب بیش‌تر در کشورهای توسعه یافته و تولید محصول بیش‌تر در کشورهای در حال توسعه، انقلاب سبز جدیدی را آغاز کند. او خطاب به افرادی که به طور کامل با این تکنولوژی موافق نیستند می‌گوید تکنیک‌های به‌نژادی جدید، تغییرات DNA را که در طبیعت ایجاد می‌شوند، تقلید می‌کند و می‌تواند برای ارتقا روش‌های به‌نژادی سنتی نیز مورد استفاده قرار گیرد.

مترجم: نریمان زینلی

مجله زیست فن

منبع خبر

مقاله منبع

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

اخبار ویژه

اخبار

این پایگاه اطلاع رسانی به کارگروه کشاورزی ستاد توسعه زیست فناوری تعلق دارد.