زیست فناوری کشاورزی

مرکز جامع اطلاع رسانی

دانشمندان اسپانیایی موفق شدند از طریق مهندسی ژنتیک گندم تراریخته‌ای را تولید کنند که فاقد گلوتن است.

محققان مؤسسه کشاورزی پایدار در اسپانیا پس از سال‌ها تحقیق با اصلاح ژنتیک گندم موفق شدند گندم تراریخته‌ای (اصلاح ژنتیکی شده نوین) را عرضه کنند که به دلیل حذف گلوتن برای بیماران سلیاک قابل مصرف است.

مبتلایان به سلیاک که حدود سه میلیون نفر از جمعیت ایران نیز به آن مبتلا هستند با مصرف آرد و محصولاتی که در آنها از آرد استفاده می‌شود دچار حساسیت شدید و واکنش خطرناک سیستم ایمنی می‌شوند.

فرانسیسکو بارو، مدیر مؤسسه کشاورزی پایدار اسپانیا می‌گوید: گلوتن عنوانی عام برای تمامی پروتئین‌های موجود در گندم و غلات مشابه است. در جریان پخت نان این پروتئین‌ها به هم متصل شده و یک زنجیره ارتجاعی را شکل می‌دهند که برای درست کردن خمیر ضروری است.

مدیر مؤسسه کشاورزی پایدار اسپانیا با بیان اینکه گندم تراریخته جدید تنها نوعی از گلوتن با نام گلیادین را که حساسیت خطرناکی در بیماران سلیاک را موجب می‌شود حذف کرده است گفت: این بیماران تا پیش از این با مصرف نان و محصولات مشابه دچار اسهال، استفراغ، سوء تغذیه، آسیب به مغز و حتی سرطان می‌شدند.

وی افزود: ژنی را به این گندم وارد کردیم که موجب فرایندی با نام دخالت آر.ان.ا با هدف توقف ساخت پروتئین مورد نظر می‌شود. با این روش ۹۰ درصد از گلیادین در گندم حذف شد. در مرحله بعد توانستیم از روش ویرایش ژن برای حذف کامل ژن تولید کننده گلیادین در گندم استفاده کنیم.

بارو ادامه داد: آزمون‌های اولیه مصرف این گندم در بیماران سلیاک در اسپانیا نتایج رضایت‌بخشی را نشان داده است.

سارا اسلیت، رئیس انجمن بیماران سلیاک انگلستان در این زمینه می‌گوید: یکی از دشواری‌های زندگی بیماران سلیاک حفظ رژیم بدون گلوتن است و تولید این گندم می‌تواند زندگی عادی را به آنها باز گرداند.

 

منبع خبر

 

 

 

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

اخبار ویژه

اخبار

این پایگاه اطلاع رسانی به کارگروه کشاورزی ستاد توسعه زیست فناوری تعلق دارد.