زیست فناوری کشاورزی

مرکز جامع اطلاع رسانی

زراعت یونجه طی سالهای گذشته، روند ثابت و کم نوسانی داشته است

طی سالهای گذشته، یونجه با بیشترین سطح زیر کشت ، نصف تولید ذرت علوفه ای را داشته است. شاید همین امر موجب کاهش سطح زیر کشت این محصول شده است. با این وجود هنوز هم یونجه بخش بزرگی از سطح زیر کشت نباتات علوفه ای را به خود اختصاص داده است. 

چنانکه در نمودارهای اشکال 1 و 2 نشان داده شده است، پس از روند صعودی سطح زیر کشت تا سال 73-72، تغییرات چشمگیری در سطح زیر کشت و تولید یونجه به ‏وجود نیامده است. دو شکاف در روند سطح زیر کشت یونجه در دو سال 78 و 88 مشاهده می‏ شود. تولید یونجه در سال 71-70 با توجه به بارندگی خوب سال 71 (377 میلیمتر) اوج گرفته اما در سال بعد به مسیر خود بازگشته است. تغییر عمده‏ ای که در مورد یونجه دیده می ‏شود،‌ تغییر در سهم سطح زیر کشت یونجه از کل نباتات علوفه ‏ای است. بر اساس جدول 1 کاهش چشمگیری در سهم یونجه از کل سطح زیر کشت نباتات علوفه ‏ای رخ داده و از 80/87 درصد در سال 71 به 31/34 درصد در سال 89 تقلیل یافته است. عملکرد یونجه طی بازه‏ ی زمانی مورد بررسی روند تقریباً ثابتی داشته است. تنها در سال 71-70 همراه با افزایش تولید، عملکرد نیز افزایش یافته و در سال بعد به روند ثابت گذشته بازگشته است (شکل 3).

 

شکل 1- سطح زیرکشت یونجه به تفکیک کشت آبی ودیم در بازه ‏ی زمانی 37 ساله

 

شکل 2- تولید یونجه به تفکیک کشت آبی ودیم در بازه‏ ی زمانی 37 ساله

 

جدول 1-31- متوسط و دامنه تغييرات سهم سطح زیر کشت هریک از نباتات علوفه ‏ای از كل نباتات علوفه‏ ای

*هزار هکتار

 

شکل 3- عملکرد یونجه به تفکیک کشت آبی ودیم در بازه‏ ی زمانی 37 ساله

 

گردآوری و تألیف: زهرا مختارزاده
به سفارش کارگروه کشاورزی ستاد توسعه زیست فناوری
 
 
 
 

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

اخبار ویژه

اخبار

این پایگاه اطلاع رسانی به کارگروه کشاورزی ستاد توسعه زیست فناوری تعلق دارد.