زیست فناوری کشاورزی

مرکز جامع اطلاع رسانی

فرارسیدن زمان به رسمیت شناختن حشرات به عنوان یک منبع عمده غذایی!

خیلی از مردم از حشرات بدشان می‌آید و حتی با دیدن آن‌ها حالشان به هم می‌خورد، چه رسد به این‌که بخواهند آن‌ها را لمس کنند یا بخورند. اما با نیاز روزافزون مردم جهان به منابع غذایی پایدار، حشرات می‌توانند به‌عنوان یک فرصت غذایی بالقوه برای تأمین غذای آن‌ها مطرح باشند!

بنا به گزارش یک مقاله مروری که اخیرا در مجله Nutrition Bulletin منتشر شده، اغلب حشرات دارای مقادیر بالایی از پروتئین‌های حیوانی و ریزمغذی‌های مهم هستند و به نسبت غذاهای سنتی، کمتر تحت تأثیر محیط قرار می‌گیرند. به‌علاوه امکان پرورش آن‌ها از طریق پسماندها هم وجود دارد. اما موانع فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی زیادی در راه استفاده از حشرات به‌عنوان یک منبع غذایی وجود دارد.

به اعتقاد دکتر درجا دوبرمان، محقق دوره دکترای حشره‌شناسی دانشگاه ناتینگهام و مرکز تحقیقات روتامستد، حشرات می‌توانند به‌عنوان یک فرصت غذایی مطرح باشند، اما این‌که آیا کیفیت تغذیه‌ای آن‌ها می‌تواند تحت تأثیر نوع تغذیه قرار گیرد یا خیر، هنوز مشخص نیست.

این محقق می‌گوید: «در شرایط ایدئال، حشرات تأثیر محیطی کمتری نسبت به اشکال سنتی پروتئین حیوانی از خود به‌جا می‌گذارند. چیزی که کمتر شناخته‌شده این است که چه طور می‌توان تولید حشره را بدون از دست دادن فواید زیست‌محیطی آن‌ها افزایش داد.»

دوبرمان می‌افزاید: «روی‌هم‌رفته مطالعات نشان می‌دهند که حشرات می‌توانند کمک‌های اقتصادی و غذایی باارزشی به سیستم‌های تغذیه‌ای ما بکنند، اما هیچ مقررات مشخصی برای واردکردن حشرات به سیستم‌های تأمین غذا بدون تبدیل آن‌ها به نسخه گران‌تری از صنعت پرورش ماکیان برای غذا یا صنعت تولید سویا برای تغذیه وجود ندارد.»

این مقاله جالب نشان می‌دهد که چگونه بیش از ۲۰۰۰ گونه از حشرات قابل‌خوردن، برای صدها سال و در بیش از صد کشور جهان به‌عنوان یک منبع غذایی مصرف می‌شده‌اند. در آفریقای مرکزی تا 50 درصد از پروتئین رژیم غذایی مردم از حشراتی تأمین می‌شود که بعضاً قیمت بالاتری نسبت به جایگزین‌های حیوانی خود دارند!

چنین حشراتی باید به‌قدری بزرگ باشند که تلاش برای گرفتن آن‌ها، به‌صرفه و پیدا کردن آن‌ها ترجیحا در گروه‌هایی با تعداد قابل پیش‌بینی، آسان‌تر باشد. آن‌ها را می‌توان در مراحل مختلف رشد، به‌عنوان غذای خام، سرخ‌شده، آب‌پز و کباب شده مصرف کرد.

بنا بر اطلاعات این مقاله، گونه‌های محبوب حشرات برای مصرف عبارت از سوسک‌ها (Coleoptera، 31 درصد)، لارو پروانه‌ها (Lepidoptera، 18 درصد)، زنبورهای عسل، زنبورها و مورچه‌ها (Hymenoptera، 14 درصد)، ملخ‌ها و جیرجیرک‌ها (Orthoptera، 13 درصد)، زنجره‌ها و انواع حشرات راسته نیم بالان، شپشک‌ها و سن‌ها (Hemiptera، 10 درصد)، موریانه‌ها (Isoptera، 3 درصد)، سنجاقک‌ها (Odonata، 3 درصد) و مگس‌ها (Diptera، 2 درصد) هستند. گفتنی است انجمن تحقیقات بیوتکنولوژی و علوم زیستی (BBSRC)، تأمین سرمایه‌گذاری‌های هدفمند برای مرکز تحقیقات روتامستد انگلستان را بر عهده دارد.

مترجم: محمدرضا دلفیه

زیست‌ فن

مقاله منبع

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

اخبار ویژه

اخبار

این پایگاه اطلاع رسانی به کارگروه کشاورزی ستاد توسعه زیست فناوری تعلق دارد.