هشدار وزارت بهداشت درباره افزایش تب مالت
- منتشر شده در سه شنبه, 25 دی 1403 08:35
رئیس اداره پیشگیری و کنترل بیماریهای قابل انتقال از طریق دام به انسان وزارت بهداشت نسبت به افزایش ابتلا به تب مالت در کشور هشدار داد و گفت: طبق آمار ثبتشده در سال ۱۴۰۳، حدود ۱۸ هزار مورد ابتلا به تب مالت گزارش شده است، اما به دلیل مراجعه برخی بیماران به مراکز درمانی خصوصی، احتمالاً تعداد واقعی مبتلایان بیشتر از این رقم باشد.
در سال ۱۴۰۲ یعنی سال گذشته ۲۱ هزار و ۴۳۶ نفر و در ۱۰ ماه سال جاری (۱۴۰۳) نیز شمار مبتلایان تب مالت ۱۸ هزار نفر بوده است؛ در حالی که این تعداد در سال های (۱۴۰۱) ۱۵ هزار نفر بوده است.
بیماری تب مالت یکی از مهمترین بیماریهای مشترک انسان و دام بوده و بهشدت مسری است. مصرف شیر غیرپاستوریزه، گوشت خام یا نیمهخام و تماس نزدیک با ترشحات بدن حیوان مبتلا به بیماری، از دلایل اصلی انتقال این بیماری به انسان هستند. این بیماری با نامهای بروسلوز، تب مدیترانه و تب ناخواسته نیز شناخته میشود.
باکتری بروسلا که ایجادکننده بیماری است، طیف گستردهای از پستانداران اهلی و وحشی را مبتلا میسازد. این بیماری به علت ایجاد سقط جنین در دامها، کاهش تولید شیر، ناباروری و نازایی دامهای مبتلا و همچنین به علت ابتلای انسان به بیماری تب مالت، همواره از دو بعد اقتصادی و بهداشتی مورد توجه قرار میگیرد.
مصرف شیر، محصولات لبنی (کره، پنیر) یا محصولات گوشتی حیوانات آلوده موجب سرایت بیماری به انسان میشود. کمخونی وخیم یا مشکلات معده و سابقهٔ جراحی آن به دلیل کاهش اسید معده امکان بروز بیماری را بالا میبرد. اسید معده تا حدودی احتمال ابتلا را کاهش میدهد. بهطور کلی این بیماری در میان افرادی که با حیوانات زیاد در تماس هستند (کشاورزان، دامداران، قصابان، دامپزشکان) و افرادی که به مناطق آلوده سفر میکنند شایعتر است.
علائم بالینی تب مالت در کودکان چندان مشخص نیست. طحال در نیمی از موارد بزرگ است. طحال بزرگ بیشتر همراه بزرگ شدن غدد لنفی است. دانههای جلدی به صورت تبخال و پورپورا و دانههای دیگر اریتمهای برآمده کمیاب است.
عامل این بیماری گونههای مختلفی از سرده باکتریایی بروسلا هستند. این باکتریها، کوکوباسیلهای میلهای شکل، گرم منفی، کوچک، هوازی و غیرمتحرک هستند که فاقد پوشینه و هاگ میباشند. این باکتریها انگل داخل سلولی هستند.
انتقال تب مالت از طریق تماس انسان با دامهای آلوده یا محیط آلوده
دکتر محمدرضا شیرزادی در گفت وگویی اظهارداشت: تب مالت یک بیماری باکتریایی است که در دامها وجود دارد و از طریق تماس انسان با دامهای آلوده یا محیط آلوده، از جمله تنفس و یا مصرف فرآوردههای دامی آلوده، منتقل میشود.
وی با اشاره به اینکه گاهی اوقات این بیماری در آزمایشگاهها نیز به افراد منتقل میشود،اظهارداشت: باکتری تب مالت انواع مختلفی دارد، اما گونههای مهم آن معمولاً دامهایی مانند گوسفند و گاو را درگیر میکند. اخیراً، این بیماری در فکهای دریایی نیز مشاهده شده است.
در صورت عدم تشخیص به موقع، تب مالت می تواند منجر به عوارض جدی مانند ابتلا به بیماریهای دریچه ای قلبی شود
رئیس اداره پیشگیری و کنترل بیماریهای قابل انتقال از طریق دام به انسان وزارت بهداشت ادامه داد که تب مالت میتواند به سه شکل «حالت حاد، که با تب ناگهانی و احساس بدن درد همراه است»، «حالت تب دار حاد، که با عوارض موضعی مانند تورم مفاصل همراه است» و «حالت مزمن، که ممکن است شامل تب، سرفه، درد مفاصل، کمردرد و سایر علائم باشد» همراه باشد.
وی هشدار داد که در صورت عدم تشخیص به موقع، تب مالت میتواند منجر به عوارض جدی مانند ابتلا به بیماریهای دریچهای قلب، اختلالات عصبی، چرک در ستون مهرهها و گرفتگی استخوانهای ستون فقرات شود.
کنترل ضعیف بیماری در بخش دامی علت افزایش تب مالت در کشور است
فوق تخصص عفونی و استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران علت افزایش موارد ابتلا به تب مالت در کشور را نظارت و کنترل ضعیف در بخش دامی کشور دانست.
بنابر اعلام وزارت بهداشت، دکتر حسین معصومی اصل فوق تخصص عفونی و استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران به اظهارات دکتر محمدرضا شیرزادی - رئیس اداره پیشگیری و کنترل بیماریهای قابل انتقال از طریق دام به انسان وزارت بهداشت درباره هشدار در خصوص افزایش موارد ابتلا به تب مالت در کشور واکنش نشان داد.
این فوق تخصص عفونی در کشور در همین رابطه یا آور شد: تب مالت یک بیماری مشترک بین انسان و دام است. بنابراین، کنترل آن تنها در بخش انسانی کافی نیست و باید اقدامات موثری در حوزه دامپزشکی انجام شود.
او گفت: برای کنترل بیماری تب مالت که بیماری مشترک بین انسان و دام است، ضرورت دارد تا اقداماتی شامل واکسیناسیون دامها، شناسایی و حذف دامهای آلوده و جلوگیری از ورود شیرهای غیرپاستوریزه به چرخه مصرف صورت گیرد.
معصومی اصل هشدار داد: تا زمانی که کنترل جدی در بخش دامی صورت نگیرد، موارد بیماری در انسان افزایش خواهد یافت و این مسئله نیازمند پاسخگویی و برنامهریزی دقیق از سوی دامپزشکی است.
او از سازمان دامپزشکی خواست تا به صورت ویژه نظارت بر دامهای وارداتی و صادراتی تشدید کند و تاکید کرد: این وظایف جزو مسئولیتهای ذاتی این سازمان محسوب میشوند.
بنابر اعلام روابط عمومی وزارت بهداشت، معصومی اصل همچنین افزود: ورود دامهای قاچاق میتواند عامل دیگری برای گسترش بیماری باشد که مقابله با آن در حیطه وظایف نیروی انتظامی قرار دارد. این موارد نشاندهنده ضرورت همکاری بین بخشی برای کنترل و مهار تب مالت است.
وی تأکید کرد که مصرف لبنیات آلوده، بهویژه شیر تازه نجوشیده، پنیر تازه و کره، اصلیترین راه انتقال تب مالت است.
این استاد دانشگاه تاکید کرد: اصل، نظارت بر فروشگاههای لبنیات سنتی توسط سازمان دامپزشکی و بهداشت محیط ضروری است تا از عرضه محصولات آلوده جلوگیری شود.
او شیرهای پاستوریزه و صنعتی که تحت فرآیند حرارتی ۶۰ درجه قرار میگیرند، را کاملا ایمن خواند و گفت که این حرارت سبب از بین رفتن میکروب عامل تب مالت می شود.