زیست فناوری کشاورزی

مرکز جامع اطلاع رسانی

تولید گندم بدون گلوتن با استفاده از ویرایش ژن

محققین Institute for sustainable agriculture و دانشگاه Basque country اسپانیا پتانسیل ویرایش ژنی در ایجاد گندم کم گلوتن را با استفاده از تکنولوژی CRISPR-Cas9 ثابت کردند. دستاوردهای این گروه، پیشرفت مهمی در تولید گندم بدون گلوتن برای بازار محسوب می شود.

گندم، یکی از محصولاتیست که بیشترین سطح زیر کشت محصولات کشاورزی را به خود اختصاص داده و برای میلیونها نفر در جهان، غذای اصلی محسوب می شود. یکی از اجزاء مهم گندم، گلوتن است. گلوتن ترکیب گروهی از پروتئینهاست که شامل انواع آلفا/ بتا، گاما و امگا گلیادینها هستند. با اینکه گلوتن برای بیشتر افراد بی ضرر است، ولی در افراد مبتلا به بیماری سلیاک، افراد غیر سلیاکی که به گندم حساسیت دارند و افراد دارای حساسیت غذایی مربوط به IgE می تواند مشکلات سلامتی ایجاد کند. این افراد ممکن است نیاز به مصرف گندم بدون گلوتن در رژیم غذایی خود داشته باشند.

در این مطالعه، محققین با هدف گیری ژنهای کد کننده گاما و امگا گلیادینها در گندم، گامی به سوی تولید گندم بدون گلوتن برداشتند. نتایج این مطالعه نشان داد که جهشهای ایجاد شده در ژنهای مورد نظر به نوتاج گیاهان ویرایش ژنی به ارث رسید و محتوای گندم تا 97/7 درصد کاهش یافت. تلاقی این گیاهان با ارقام ویرایش ژنی شده دیگری که آلفا گلیادین کمی تولید می کردند، منجر به تولید ارقامی شد که فاقد گلوتن بودند و یا گلوتن بسیار کمی در آنها تولید می شد. در ادامه، محققین در نظر دارند که بررسیهای تحریک کنندگی این گیاهان را با سلولهای خونی انجام دهند تا دیدگاهی نسبت به پاسخ ایمنوژنیک بیماران سلیاکی و غیر سلیاکی حساس به گلوتن به دست آورند.

isaaa

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

اخبار ویژه

اخبار

این پایگاه اطلاع رسانی به منظور توسعه زیست فناوری کشاورزی ایجاد گردیده است.