زیست فناوری کشاورزی

مرکز جامع اطلاع رسانی

کاهو طلایی؛ تأمین 30 برابر بتا کاروتن بیشتر

 

محققین اسپانیایی روش جدیدی ایجاد کرده اند که به وسیله آن می توان برگها و سایر اندامهای سبز گیاه را با افزایش ترکیباتی مانند بتاکاروتن که پیش ساز ویتامین آ در غذای انسان است، غنی سازی کرد.

بتا کاروتن پیش ساز رتینوئیدها است که ترکیباتی شیمیایی با عملکردهای بسیار مهم مانند بینایی، تقسیم و تمایز سلولی و سیستم ایمنی در بدن هستند. یکی از این رتینوئیدها، ویتامین A است. با استفاده از گیاه توتون به عنوان مدل ازمایشگاهی و کاهو به عنوان مدل زراعی، تیم تحقیقاتی از IBMCP تلاش کردند محتوای بتاکاروتن در برگها را بدون ایجاد اثرات منفی روی سایر فرآیندهای کلیدی مانند فتوسنتز، افزایش دهند. نتایج نشان داد که امکان افزایش چند برابری سطح بتاکاروتن در برگها با ایجاد جایگاه های جدیدی برای ذخیره آنها، خارج از جایگاه قرار گیری کمپلکسهای فتوسنتزی، وجود دارد. این محققین توانستند مقادیر زیادی بتا کاروتن را در پلاستوگلبولها که وزیکولهایی برای ذخیره چربی در داخل کلروپلاست هستند، ذخیره کنند.

همچنین در این مطالعه مشخص شد که با استفاده از ابزارهای بیوتکنولوژیکی می توان سنتز بتا کاروتن در پلاستوگلبولها را با تولید خارج کلروپلاستی آن ترکیب کرد. بتاکاروتن می تواند در وزیکولهایی شبیه پلاستوگلبولها که در داخل سیتوزول قرار دارند ذخیره شود. ترکیب این دو استراتژی موجب افزایش 30 برابری میزان بتا کاروتن در برگها می شود. تجمع بتاکاروتن موجب ایجاد برگهای طلایی رنگ در کاهو می شود.

کشف توانایی تولید و ذخیره سازی بتاکاروتن در مقادیر بالا و در جایگاه های قابل دسترس تری خارج از محلی که به طور معمول در برگها یافت می شود، پیشرفت بزرگی در مسیر بهبود تغذیه انسان با غنی سازی سبزیجاتی مانند کاهو، برگ چغندر یا اسفناج بدون تغییر خصوصیاتی مانند بو و مزه آنها، محسوب می شود.

isaaa

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

اخبار ویژه

اخبار

این پایگاه اطلاع رسانی به منظور توسعه زیست فناوری کشاورزی ایجاد گردیده است.