زیست فناوری کشاورزی

مرکز جامع اطلاع رسانی

ژاپن؛ پیشگام استفاده از محصولات غذایی ویرایش یافته ژنومی

 

سه محصول غذایی GE (Genome-Edited) یا ویرایش ژنومی یافته ژاپنی به دست مصرف کننده رسیدند.

ژاپن به عنوان پیشگام استفاده از محصولات غذایی تغییر یافته ژنومی یا GE در جهان شناخته می شود. در ژاپن مجوز مصرف محصولات GE بدون نیاز به گذراندن مراحل ارزیابی ایمنی زیستی صادر می شود. تسهیل شرایط اخذ مجوز منجر به قرار گرفتن سه محصول غذایی GE در سبد غذایی مصرف کننده ژاپنی شده است. تاکنون دو نوع ماهی و یک نوع گوجه فرنگی ویرایش یافته ژنومی به دست مصرف کننده ژاپنی رسیده اند.

ژاپن یکی از بزرگترین مصرف کنندگان محصولات غذایی دریایی در جهان است. مردم ژاپن به خوردن ماهی علاقه دارند. در مطالعه ای که در American college of cardiology انجام شده مشخص شده که هر ژاپنی به طور میانگین روزانه سه اونس ماهی می خورد. غذاهای محلی ژاپنی مملو از ماهی و سایر موجودات دریایی تأمین کننده اصلی پروتئین رژیم غذایی کم چرب و غنی از مواد مغذی مردم ژاپن هستند.

در سالهای اخیر، صنعت کشت آبزیان با چالشهای متعددی از جمله فارمهای بسیار شلوغ، پدیده کشنده سرخ (شکوفا شدن جلبکهایی خاص که باعث تغییر رنگ آب می شوند) و بیماریهایی با خسارات جدی، روبه رو شده است. کاهش قیمت محصولات به دلیل تولید بیش از اندازه و واردات نیز بر میزان مصرف ماهی در ژاپن تأثیر داشته و ماهیگیران و دولت را ترغیب به ایجاد محصولات غذایی دریایی جدید با استفاده از روشهای علمی سودمندی مانند تکنولوژی ویرایش ژن کریسپر کرده است.

 

ژاپن فروش تجاری ماهی و گوجه فرنگی GE را تأیید کرده است

در اکتبر و نوامبر 2021، دو نوع ماهی GE مجوز فروش تجاری در ژاپن را دریافت کردند. استارت آپ Kyoto-based start-up regional fish Co., LTD به منظور بهبود کشت آبزیان، شروع به فروش ماهی سیم (red sea bream) ویرایش یافته ژنومی با نام تجاری "Madai" و ماهی بادکنکی (tiger puffer) ویرایش یافته ژنومی با نام تجاری "22-seiki fugu" کرد. هر دو نوع ماهی GE با هدف بزرگ تر شدن نسبت به انواع معمولی ماهی، ویرایش ژنومی شده اند.

گوجه فرنگی GE با محتوای GABA افزایش یافته نیز در سپتامبر 2021 مجوز فروش تجاری در ژاپن را دریافت کرد.

 

ویژگیهای ماهی سیم GE با نام تجاری Madai

ماهی سیم یا Red sea bream در ژاپن قیمت زیادی دارد. این ماهی به خاطر ظاهر و رنگ زیبا و طعم فوق العاده ای که دارد، در ژاپن شاه ماهی ها محسوب می شود. با توجه به آمارهای فائو، تولید این ماهی 10% کل تولید کشت آبزیان در ژاپن را شامل می شود. ماهی سیم با استفاده از کشت درون قفس تولید می شود و معمولاً اطراف جزیره کیوشو و ستو کشت می شود.

ماهی ویرایش یافته ژنومی Madai با همکاری  Regional fish Co., LTD، دانشگاه کیوتو، دانشگاه کینکی، وزارت سلامت، کار و رفاه و وزارت کشاورزی، جنگلداری و ماهیگیری ایجاد شده است. در این ماهی با استفاده از تکنولوژی ویرایش ژنی کریسپر، پروتئین میوستاتین که رشد ماهیچه ها متوقف می کند، از بین رفته است. بخش خوراکی ماهی ویرایش یافته ژنومی Madai فاقد ژن میوستاتین، 1.2 تا 1.6 بیشتر از ماهی سیم معمولی است و کارآمدی مصرف خوراکی آن 14% افزایش یافته است. ایمن بودن این ماهی که اولین خوراک حیوانی GE در جهان است  را تأیید می کنند.

 

ویژگی های ماهی تایگر پافر GE با نام تجاری "22-seiki fugu"

ماهی های پافر یا بادکنکی از جنس Fugu که بیشتر تحت عنوان globefish یا blowfish شناخته می شوند، با اینکه چند گونه بسیار سمی هم دارند، یک غذای لوکس در ژاپن محسوب می شوند. Regional fish Co., LTD به همراه دانشگاه کیوتو و دانشگاه کیندای با استفاده از تکنولوژی ویرایش ژنی کریسپر، ماهی تایگر پافر GE را ایجاد کرده است.

یک نوع ماهی پافر محبوب به نام torafugu به منظور افزایش سرعت رشد، مورد ویرایش ژنومی قرار گرفته است. در بین 400 میلیون ژنی که ماهی تورافوگو دارد، محققین 4 ژن گیرنده لپتین را حذف کردند که کنترل اشتها را برعهده دارند. حاصل آن افزایش اشتها و افزایش وزن است. ماهی پافر GE سریعتر رشد می کند و وزن آن 1.9 برابر بیشتر از پافرهای معمولیست. این شرایط امکان تولید و انتقال پافرهای GE را در مدت زمان کوتاهتری نسبت به پافرهای معمولی فراهم میکند که رشد آنها به بیش از دو سال زمان نیاز دارد.

پس از فروش آزمایشی ماهی تورافوگوی GE با نام تجاری "22-seiki fugu" در اواخر نوامبر، استقبال زیادی از این ماهی شد. به طوری که بعد از فروش 290 بسته اولیه این ماهی GE در بازار، Regional fish ماهانه 2000 بسته آن را به صورت آنلاین می فروشد.

 

گوجه فرنگی GE کاهش دهنده فشار خون و آرام بخش

اوایل سپتامبر 2021، کمپانی بذر sanatech که یک کمپانی ژاپنیست و با هدف استفاده از جدیدترین تکنولوژی ها برای بهبود محصولات غذایی و محافظت از کودکان فردا و آینده سیاره زمین ایجاد شده است، اطلاعیه فروش تجاری Sicilian Rough High GABA را صادر کرد که گوجه فرنگی ویرایش یافته ژنومی بود. در این گوجه فرنگی میزان گاما آمینوبوتیریک اسید (GABA) افزایش یافته است.

گوجه فرنگی GE بانام تجاری Sicilian Rough High GABA با استفاده از تکنولوژی ویرایش ژنی کریسپر ایجاد شده است. در این گوجه فرنگی مقادیر بیشتری GABA تولید می شود. گابا آمینواسیدیست که به عنوان آرام بخش شناخته می شود و به کاهش فشار خون نیز کمک می کند. میزان گابا در این گوجه فرنگی ویرایش یافته ژنومی حاوی 4 تا 5 برابر بیشتر از انواع معمولی گوجه فرنگی است. کمپانی Sanatech seed لاین والد رقم Sicilian Rouge را از Pioneer Ecoscience دریافت کرد و نسل F1 رقم Sicilian Rouge High GABA را ایجاد کرد که در آن سطح گابا با استفاده از تکنولوژی ویرایش ژنی افزایش یافته است.

فروش گوجه فرنگی GE با محتوای بالای گابا با همکاری دانشگاه تسوکوبا به صورت نشا در ماه می 2021 آغاز شد و مورد استقبال باغبانهای خانگی قرار گرفت. استقبال زیاد این گروه از خریداران، فروش تجاری این محصول را در ماه سپتامبر موجب شد. مدتی بعد پوره خوراکی این محصول نیز وارد بازار شد.

 

پذیرش محصولات غذایی GE جدید در ژاپن

در حالیکه برخی کشورها هنوز در حال بحث در مورد ویرایش ژنی هستند، ژاپن با تولید و فروش سه محصول غذایی GE در بازار داخلی، به خوبی از این محصولات استقبال کرده است. پذیرش این محصولات در ژاپن، راه را برای ورود محصولات غذایی GE دیگری که محققین ژاپنی در حال کار بر روی آنها هستند مانند سیب زمینی تغییر یافته ژنومی، برنج تغییریافته ژنومی و جوجه تغییریافته ژنومی، هموار کرده است.

isaaa

global gene editing regulation tracker

 

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

اخبار ویژه

اخبار

این پایگاه اطلاع رسانی به منظور توسعه زیست فناوری کشاورزی ایجاد گردیده است.