زیست فناوری کشاورزی

مرکز جامع اطلاع رسانی

افزایش و نوسانات قیمت گوشت در بازار

انواع گوشت و از جمله گوشت مرغ در سبد غذايي خانوارهاي ايراني از اهميت ويژ هاي برخوردار است. از زماني كه قيمت گوشت قرمز افزايش پيدا كرده، اهميت گوشت مرغ در سبد مصرفي خانوارها افزايش يافته است.

نگاهی به تولید و واردات گوشت در ایران در سال ۱۳۹۷

جدیدترین آمار منتشر شده در پایگاه خبری فائو نشان می دهد تولید انواع گوشت در ایران طی سال ۲۰۱۷ تغییر چندانی نسبت به سال قبل از آن نداشته است.
فائو طی سال ۲۰۱۷ اعلام کرد رشد تولید گوشت گوسفند ایران در این سال تقریبا صفر و رشد تولید گوشت مرغ فقط ۰.۵ درصد بوده است
ایران در سال ۲۰۱۷ ، ۱۳۲ هزار تن گوشت وارد و ۶۳ هزار تن گوشت صادر کرده است.
بخش مهمی از تولید گوشت ایران در این سال مربوط به تولید گوشت مرغ بوده است به طوری که ۲٫۱۷۲ میلیون تن از این نوع گوشت در ایران طی این سال تولید شده است. تولید گوشت مرغ ایران در سال ۲۰۱۷ نسبت به سال قبل از آن رشد ۰٫۵ درصدی داشته است.
واردات گوشت مرغ ایران در این سال صفر بوده و ۵۸ هزار تن گوشت مرغ صادر شده است.
• گونه شناسی مشکلات مربوط به نوسان قیمت گوشت

۱– کمبودعرضه دام

کمبود عرضه، صادرات دام زنده، ‌افزایش نرخ دلار، مافیای واردات و حضور دلالان از جمله دلایل و یا شاید بهانه‌ای برای افزایش قیمت گوشت قرمز در بازار است، اما واقعا مشخص نیست چرا سیاست‌های تنظیم بازاری بر قیمت گوشت قرمز بی‌اثر است.
طی دو سال اخیر قیمت گوشت قرمز به عنوان یکی از کالاهای اساسی همواره روند رو به افزایش داشته است.
طبق اعلام یکی از مقامات ارشد در یکی از وزارتخانه های مرتبط، تنها سالانه ۸۰ هزار تن گوشت قرمز یعنی چیزی معادل یک دهم مصرف کشور از طریق واردات تأمین می شود، اما معلوم نیست که یک سر ماجرا در دست چه کسانی است که حتی واردات هم سبب کاهش قیمت نشده و قیمت گوشت قرمز همچنان اصرار به ماندن در مرز ۱۰۰ هزار تومان در هر کیلو را دارد.
از طرف دیگر قیمت وارداتی هر کیلوگرم گوشت گوساله منجمد ۴.۴ دلار برآورد شده که با در نظر گرفتن نرخ دلار قیمت هر کیلوگرم گوشت وارداتی باید زیر ۲۰ هزار تومان شود، نکته ای بسیار حائز اهمیت است که چرا این محصول در کف قیمت پایه ۳۳ هزار تومان محاسبه می‌شود و گوشت قرمز داخلی نیز به راحتی تا مرز ۱۴۰ هزار تومان به فروش می‌رسد و آب از آب تکان نمی‌خورد.
۲- کشتار دام های مولد
ذبح دام های مولد که یکی از مواردی است که بر بازار گوشت تاثیر داشته زیرا دام مولد از بین رفته و جایگزین نیز نشده و به داشته هایمان صدمه زده است.
رئیس اتحادیه گوشت گوسفدی، واردات دام زنده را یکی از راه های مقابله با کمبود و گرانی در بازار گوشت می داند و می گوید که فعلا تنها واردات دام کشتاری در دستور کار است و صحبتی از واردات دام مولد نیست.

۳-قاچاق دام زنده

قاچاق دام زنده را میتوان به عنوان یکی دیگر از عوامل گرانی گوشت قرمز اشاره کرد که به سادگی نمی‌توان جلوی قاچاق را گرفت و امسال یکی از دلایل افزایش قیمت بی حد و اندازه گوشت قرمز، قاچاق دام زنده است که به اذعان بسیاری از مسئولان پنج برابر سال گذشته شده است. البته با توجه به طولانی بودن مرزهای آبی و خاکی، کنترل آن بسیار سخت و تقریباً ناممکن است چرا که ۲۰۰۰ کیلومتر مرز آبی و ۴۰۰۰ کیلومتر مرز خاکی در جنوب و غرب کشور داریم.
مدیرعامل اتحادیه سراسری دامداران تصریح کرد: سخت بودن مبارزه با قاچاق کالا و ارز دلیل این نمی‌شود که با آن برخورد نشود و به زور اسلحه نمی‌شود جلوی آن را گرفت بلکه باید به‌گونه‌ای برنامه‌ریزی کرد که قاچاق صرفه اقتصادی نداشته باشد.
که قاچاق دام تاثیر زیادی در بازار داشته و این اتفاق تنها مربوط به این روزها نیست بلکه مدت زیادی است که اتفاق می افتد اما در این بازه زمانی به دلیل کمبود بر قیمت ها تاثیر بیشتر داشته است.

۴- رفتار مصرف کنندگان و عدم نظارت بر بازار

اقتصاد برگرفته از دو عامل مهم عرضه و تقاضا است . و در کشور های جهان شوم یا در حال توسعه همواره رفتار مصرف¬کنندگان بر قیمت تمام شده یک محصول میتوان تاثیر داشته باشد، صف‌های طویل مردم ایران برای خرید گوشت قرمز و توزیع اینترنتی یکی از دلایل افزایش گوشت قرمز باشد.
تا سال گذشته مردم تمایلی به گوشت یخی نداشتند لذا اکنون باید دید چه بلایی بر سر آن‌ها آمده که در صف‌های طولانی گوشت یخی می‌ایستند.
عامل بعدی بر افزایش قیمت گوشت عدم نظارت مناسب و به موقع بر بازار گوشت است اخبار های مختلفی از احتکار گوشت قرمز خط تاییدی بر این عدم نظارت است که از مصادیق آن میتوان آمارها نشان می دهد مجموع ثبت سفارش واردات گوشت در سال ۱۳۹۷ تنها ۲۶۰ هزار تن بوده که تاکنون حدود ۱۳۰ هزار تن آن وارد کشور شده که به معنای این است که ۱۰ درصد نیاز با واردات تامین می شود.

آمارهای گمرک نشان می دهد که واردات گوشت منجمد گاو در ۹ ماهه اول سال ۱۳۹۷ ۸۹ هزار تن بوده و ۲۷ هزار تن لاشه گوسفند و بره نیز در همین زمان به کشور وارد شده است.

آگنا

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

اخبار ویژه

اخبار

این پایگاه اطلاع رسانی به منظور توسعه زیست فناوری کشاورزی ایجاد گردیده است.